header

Varkenshouders onderschatten vroege PRRS

prrs kauwtouwen Varkenshouders onderschatten het aantal vroege PRRS-gevallen behoorlijk, zo blijkt uit recent marktonderzoek van AgriDirect in opdracht van Zoetis.1 Afgelopen jaar bleek het in driekwart van de PRRS-gevallen op zeugenbedrijven om een infectie bij biggen te gaan, terwijl slechts 38% van de ondervraagden zijn biggen vaccineert tegen PRRS.

400 Nederlandse en Vlaamse varkenshouders werden vorige maand bevraagd op hun verwachtingen en aanpak omtrent PRRS. De resultaten liggen in lijn met eerdere onderzoeken2,3 en bevestigen het onderschatte risico van vroege infecties.

De deelnemende zeugenhouders werd gevraagd een inschatting te maken van het aantal bedrijven dat PRRS-positieve biggen heeft. Zij schatten zelf dat de helft van de bedrijven te kampen heeft met een vroege infectie. Tegelijkertijd monitort bijna de helft van de onderzoeksgroep niet op PRRS. Uit voorlopige resultaten op basis van speekselmonsters blijkt ca. 70% PRRS-positief te testen bij de biggen. Dit kan veroorzaakt worden door een infectie met PRRS-veldvirus of vaccinatie met een levend PRRS-vaccin op het varkensbedrijf.4

PRRS is bij uitstek een infectie die kan circuleren zonder duidelijke klinische symptomen. Ook zonder duidelijke kliniek bij de biggen kan PRRS-circulatie allerhande secundaire infecties versterken met serieuze economische verliezen tot gevolg. Zo blijft de groei in de 4 weken na het spenen met gemiddeld 25% achter en loopt bij ernstige gevallen het merendeel chronische schade aan de luchtwegen op.5 Een gedegen preventieve aanpak is onmisbaar, overleg met uw dierenarts wat u in de vroege biggenfase kunt doen.

Binnenkort leest u meer over de volledige resultaten van het recente marktonderzoek en het PRRS-Prevalentieproject 2019.

Meer over vroege bescherming

1. AgriDirect Marktonderzoek PRRS 2019
2. Prevalentie Praktijkproject PRRS in Nederland 2017-2018, Zoetis
3. Biggenmonitor DGZ Vlaanderen - prevalentie PRRS in Vlaanderen 2016-2018
4. Voorlopige resultaten PRRS-Prevalentieproject 21-06-19, Zoetis
5. https://www.nadis.org.uk/disease-a-z/pigs/porcine-reproductive-and-respiratory-syndrome-prrs-in-weaners/

footer zoetis