Vaccineren

Werken aan gezonde luchtwegen: iedere ziekteverwekker vraagt een specifieke aanpak

Als u het rendement van uw bedrijf wilt vergroten, ligt er vaak een grote troef bij het verhogen van de gezondheidsstatus van uw varkensstapel. Op het gebied van longen en luchtwegaandoeningen begint dat bij regelmatig monitoren; precies weten wat er speelt en daar heel gericht uw aanpak op afstemmen. Ook wel een pathogeen-specifieke aanpak genoemd. Hoe werkt dat en welke stappen zijn er nodig?

Lees verder
Vervolgartikel:
Professor Schuberth: Jonge biggen kunnen immuniteit opbouwen na vaccineren
Vaccinatiesucces vergroten: naaldlengte, loodrecht steken én schone en scherpe naald
Hoe zit het met de invloed van een adjuvans op het vaccinatieresultaat?
Vroege mycoplasma-besmettingen: hoe zit dat op uw bedrijf?
Vaccinbereiding als een pro
Vaccineren als een pro, vaccinbereiding
Risico op MHYO verlagen
Arbeidsgemak bij vroeg vaccineren
Risico op vroege infecties verkleinen
Goede start van kraamperiode voor sterke biggen
Kraamstalmanagement: Eerste levensweek
Zorg voor zogende biggen optimaliseren
Vitale biggen
Voordelen van vroeg vaccineren
Drie regels om infecties te voorkomen

werken aan gezonde luchtwegen


VACCINEREN

Bij vaccinatie op jonge leeftijd is prima immuniteitsopbouw mogelijk

Direct na de geboorte hebben biggen nog geen volwassen immuunsysteem. Kunnen de biggen toch effectief immuniteit opbouwen als je ze op een heel jonge leeftijd vaccineert tegen PRRS? Het antwoord is: 'Ja, dat kan.'' Biggen die op jonge leeftijd worden gevaccineerd, zijn uitstekend in staat om wat betreft immuniteitsopbouw volwaardig te reageren op een PRRS-vaccin. Dit blijkt uit een studie naar de (aangeboren én adaptieve) immuniteit voor PRRSv na vaccinatie van jonge biggen met een op PRRSv-1 gebaseerd vaccin.

Lees verder


prima immuniteitsopbouw mogelijk

VACCINEREN

De kracht van adjuvantia in varkensvaccins

Een varkensvaccin bestaat vaak uit antigenen en een adjuvans. Antigenen zijn verzwakte of gedode virus- of bacteriedeeltjes die het afweersysteem stimuleren om afweerstoffen aan te maken. Deze bieden dus de uiteindelijke bescherming aan uw dieren. Een adjuvans is een hulpstof die 'helpt' bij het presenteren van het antigen aan immuunsysteem. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten adjuvantia, met ieder een eigen specifieke werking die al dan niet aansluit op het type antigen waartegen u uw dieren wilt beschermen. In dit artikel leest u meer over de rol van adjuvantia in varkensvaccins en wat de kracht van het adjuvans Metastim inhoudt.

Lees verder


de kracht van adjuvantia

BETER VACCINEREN

Zes praktische tips rondom het toedienen van vaccins

Het beter toedienen van vaccins gaat vooral over hóe u vaccineert. Dat begint bij het bewaren van vaccinmateriaal, maar gaat ook over het bereiden, doseren en het uiteindelijke inspuiten bij het dier. Het volgen van de bijsluiter is natuurlijk altijd het vertrekpunt, maar er zijn nog zoveel praktische zaken die het succes kunnen vergroten. Zes tips voor u op een rij.

Lees verder


beeld beter vaccineren

VACCINEREN

Effectief vaccineren: wel combineren, niet bij het spenen

Biggen vaccineren in de periode van een week voor tot en met een week na het spenen is af te raden. Door de stress rondom het spenen daalt namelijk de effectiviteit van de weerstandsopbouw. Voor de best mogelijke bescherming van uw gespeende biggen vaccineert u vroeg in de kraamperiode.

Lees verder


infographic effectief vaccineren

VACCINATIESUCCES

Vaccin, management en dier bepalen het vaccinatiesucces

Het doel van vaccineren is duidelijk: snelle immuniteitsopbouw en langdurige bescherming van uw dieren. Het succes hangt behalve van het vaccin dat u gebruikt, ook af van het diermanagement en de gezondheidsstatus van het gevaccineerde dier. Daarom kan eenzelfde vaccin op verschillende bedrijven of bij verschillende diergroepen een andere immuunreactie teweeg brengen. Hoe zit dat precies?

Lees verder

infographic vaccinatiesucces
VACCINEREN

Geltenvaccinatie beschermt jonge biggen tegen mycoplasma

Bij een hoge infectiedruk kunnen de biggen dan al op jonge leeftijd ziekteverschijnselen vertonen. Oudere zeugen hebben doorgaans gedurende hun leven al voldoende immuniteit opgebouwd om geen grote uitscheider te zijn. Jonge zeugen en gelten zijn echter een risicogroep. Ze hebben vaak nog onvoldoende weerstand opgebouwd en kunnen zo grote uitscheiders worden op bedrijven waar mycoplasma een rol speelt. Zeker bij stressvolle omstandigheden als het introduceren in de groep of bij de eerste keer in de kraamstal. Daarom is het op bedrijven met mycoplasma belangrijk om aangevoerde gelten in de quarantainestal te laten acclimatiseren, en indien nodig te vaccineren vooraleer zij in de drachtige zeugenstapel terecht komen. Geleidelijke en gecontroleerde inbreng van het aantal jonge zeugen is noodzakelijk.
Zo beschermt u jonge biggen tegen vroege mycoplasma-infectie en heeft u de tijd om ze een optimale weerstand op te laten bouwen, bijvoorbeeld via vaccinatie.


Geltenvaccinatie

VACCINEREN

Metastim zonder minerale olie

Het adjuvans Metastim® is speciaal geselecteerd om de veiligheid en de effectiviteit van gebruiksklare vaccins te optimaliseren. Het zorgt ervoor dat de immuniteit-opwekkende virusdeeltjes van het vaccin geleidelijk vrijkomen en versterkt zo de weerstandsopbouw. In de onderstaande animatie ziet u hoe. Vaccins met Metastim zijn niet stroperig, en makkelijk injecteerbaar.


beeld metastim
Zo werkt metastim
video metastim

BEDRIJFSSTRUCTUUR

Vaccineren is goed timen

Effectief vaccineren bestaat voor een belangrijk deel uit goed timen. Het moment van vaccineren en de manier waarop hebben grote invloed op de werking van een vaccin. Vaccineren tijdens een stressvolle periode, bijvoorbeeld rond spenen, zorgt ervoor dat de immuunrespons van de gevaccineerde dieren terugloopt en er dus minder weerstand kan worden opgebouwd. Bij het vaccineren van zeugen met als doel 'hoge antistoffen voor de biggen in de biestmelk' is het essentieel dat deze vaccinatie minimaal drie weken voor de verwachte werpdatum plaatsvindt. Het lichaam van de zeug heeft die tijd nodig om deze antistoffen aan te maken.

Wat is uw vaccinatiedoel?
Zorg ervoor dat u precies weet wat u met het vaccineren wilt bereiken. Welke luchtweginfecties spelen nu of in het verleden een rol op uw bedrijf? Stellen uw afnemers bepaalde eisen? En wat kunt u doen om de risico's te beperken? Uw dierenarts adviseert u graag over de vaccinaties waarmee u het diergezondheidsmanagement op uw bedrijf het beste optimaliseert. Afhankelijk van uw bedrijfsmanagement stelt u vervolgens samen een bedrijfsspecifiek vaccinatieschema op. Alleen met de juiste timing, een entschema op maat en het regelmatig evalueren, en zonodig bijstellen, van uw vaccinatiedoel beschermt u uw varkens optimaal.


Vaccineren is goed timen

overleg dierenarts-varkenshouder

Vraag uw dierenarts

Uw dierenarts is de beste adviseur voor een vaccinatieschema op maat. Vraag uw dierenarts om een maatwerkschema voor uw bedrijf.

Varkensgezondheid en Zoetis

Bij Zoetis draait het om de diergezondheid. We maken ons sterk om varkenshouder en dierenarts te voorzien van hoogwaardige geneesmiddelen, vaccins en diensten. Met maatwerkoplossingen die voortkomen uit ons uitgebreide R&D-programma en waar het werkveld om vraagt. Want bij Zoetis werken we graag samen aan resultaten die tellen.
Hier leest u meer over de aandoeningen waarbij Zoetis mogelijk iets voor uw bedrijf kan betekenen.