Vaccineren

Vaccineren als een pro, vaccinbereiding

Vaccinbereiding verschilt per vaccin. Sommige vaccins zijn voorgemengd en klaar voor gebruik, andere vaccins worden net voor het vaccineren bereid door een gedroogd poeder - het antigen of lyofilisaat - en een vloeistof - het oplosmiddel - te mengen. Er zijn een aantal dingen waar je altijd op moet letten: de juiste temperatuur, het mengen van het vaccin en de hygiëne tijdens het bereiden van het vaccin. Hieronder nemen we ze een voor een met je door.

An Vanderzeypen

De juiste temperatuur
Bij het toedienen van een vaccin wordt aangeraden dat het vaccin op kamertemperatuur is. Dit om te voorkomen dat er na het toedienen van het vaccin een koudeshock ontstaat, vooral jonge biggen zijn hiervoor gevoelig. Bij een levend vaccin dat je net voor het vaccineren bereidt is het handig om het oplosmiddel een dag van tevoren al uit de koelkast te halen zodat deze op temperatuur kan komen (check de bijsluiter). Het flesje met antigen haal je net voor het mengen uit de koelkast. Mocht de ruimte waarin de koelkast staat koud zijn, dan is het handig om de vloeistof elders neer te zetten zodat deze op kamertemperatuur komt. Te warm is niet goed, dus let op de maximum bewaartemperatuur die op de verpakking staat.

Zwenken of schudden?
Om te zorgen dat elk dier voldoende werkzame stof binnenkrijgt is het belangrijk om het vaccin goed te mengen. Dat doe je door de vaccinoplossing óf te zwenken óf te schudden. Waarom zijn er eigenlijk twee methodes? Vaak bevatten vaccins eiwitten. Zodra je die schudt, ontstaat er schuim; dat maakt het moeilijk om correct te doseren. Vandaar dat je zulke vaccins niet schudt maar rustig zwenkt. (zie kader) Op de bijsluiter lees je altijd welke van de twee mengmethodes je moet toepassen.

Hygiëne tijdens klaarmaken
Bij het klaarmaken van het vaccin is het belangrijk dat je hygiënisch werkt. Gebruik nieuwe wegwerpspuiten voor het mengen van het vaccinpoeder en de vloeistof. Zorg dat je handen schoon zijn zodat je het vaccin niet vervuilt met bacteriën of andere verontreinigingen.
Er zijn ook kant en klare vaccins op de markt, dit biedt de varkenshouder een groot gebruiksgemak.

Doe ik het goed?
Zeker weten of je vaccins goed klaar maakt? Vraag je dierenarts om eens mee te kijken. Wil je meer weten over het goed bereiden van een vaccin? Kijk dan het filmpje: https://youtu.be/F80T0ltdt_E.

Zwenken
Bij zwenken beweeg je het flesje tussen duim en wijsvinger een paar keer rustig heen en weer in verschillende richtingen. Let daarbij op dat je niet te snel beweegt en dat er geen schuim ontstaat. Is de gemengde oplossing egaal van kleur? Dan is het vaccin gebruiksklaar.

Schudden
Bij gebruiksklare vaccins die wat langer staan, bezinken sommige bestanddelen. In veel gevallen staat dan op de bijsluiter dat je de oplossing moet schudden: in elk geval vóór gebruik en vaak, met tussenpozen, ook tijdens het vaccineren. Bij schudden beweeg je het flesje krachtig heen en weer. Als de bestanddelen weer gelijkmatig verdeeld zijn over de vloeistof is het vaccin gebruiksklaar.

MM-12342