Een mooi geluid uit uw stal

Net als ieder varkensbedrijf heeft u te maken met bedrijfseigen ziekteverwekkers en risicovolle periodes. Voor de beste bescherming tegen onder andere mycoplasma, circo en PRRS kiest u voor een vaccinatieschema dat aansluit op uw bedrijfssituatie. Dus geen standaarddeuntje, maar een melodie die precies de juiste toon, de juiste noot en de juiste timing heeft die bij uw bedrijf past.

Op deze pagina's vindt u tips en tricks om samen met uw dierenarts het optimale vaccinatieschema voor uw bedrijf op te stellen. Zodat het gehoest in uw stallen verstomt tot het geluid dat u het liefst hoort: dat van gezonde varkens.

Risico vroege PRRS groter dan varkenshouders inschatten

De resultaten van een tweeledig onderzoekstraject op PRRS laten zien dat het risico van vroege PRRS-infectie groter is dan varkenshouders in de Benelux inschatten. Zo blijkt dat bijna de helft niet monitort op PRRS en een aanzienlijk deel wacht met vaccineren tot zich problemen voordoen. Prevalentieonderzoek laat zien dat op 61% van de bedrijven die niet vaccineren PRRS-virus al aanwezig is onder de biggen tijdens de biggenopfok.

Meer over vroege bescherming

biggen in de kraamstal
RISICOPROFIEL

PCV2-diagnose: het is en blijft een kunst

Het vaststellen van een PCV2-infectie lijkt soms eenvoudig, maar dat is het zeker niet. PCV2 werkt allerlei infecties in de hand en omgekeerd bevorderen aanwezige co-infecties (zoals PRRS, APP, PIA, Salmonella, MHYO) de verspreiding van het circovirus in het varken. Bovendien zorgt de constante aanwezigheid van het virus ervoor dat een groot deel van de varkensstapel drager is. Voor een goede diagnose op uw bedrijf is het belangrijk om, samen met uw dierenarts, de juiste onderzoekstools in te zetten én de resultaten hiervan correct te interpreteren.

Lees meer over Risicoprofiel


PCV2-diagnose blijft een kunst

Beeld: ©https://vrolijkschilderijnl.nl/

Meer over Circo bescherming

BEDRIJFSMANAGEMENT

'Afdrukplaatjes maken effect reinigen en ontstmetten tastbaar'

"Het nemen van afdrukplaatjes in de stal maakt het effect van een reinigings- en ontsmettings-protocol direct tastbaar voor u als varkenshouder", vertelt DGZ-dierenarts Charlotte Brossé. Binnen het Veepeiler project 'Optimalisatie reinigen en ontsmetten met hygiënogrammen' deed zij samen met collega-dierenartsen en varkenshouders de nodige ervaring op met staalnames in Vlaamse varkensstallen.

Lees meer over Bedrijfsmanagement


afdrukplaatjes varkenstallen - video interview DGZ

VACCINEREN

Werken aan gezonde luchtwegen: iedere ziekteverwekker vraagt een specifieke aanpak

Als u het rendement van uw bedrijf wilt vergroten, ligt er vaak een grote troef bij het verhogen van de gezondheidsstatus van uw varkensstapel. Op het gebied van longen en luchtwegaandoeningen begint dat bij regelmatig monitoren; precies weten wat er speelt en daar heel gericht uw aanpak op afstemmen.

Lees meer over Vaccineren


werken aan gezonde luchtwegen

Vier stappen naar succesvol vaccineren op maat

  1. Ken de risicofactoren op uw bedrijf
  2. Kies de preventiestrategie die het best bij u en uw bedrijf past
  3. Bepaal met uw dierenarts het meest effectieve vaccinatieschema
  4. Kies vaccins met optimale immuunrespons

Het risicoprofiel verandert in de loop van de tijd. Evalueer uw preventiestrategie daarom regelmatig (bloed- en/of speekselonderzoek) en stel uw aanpak zo nodig bij.

vaccineren is goed timen

Zoetis als Kennispartner

Als kennispartner van Varkensbedrijf.be publiceert Zoetis, in het kader van Vaccineren op maat, regelmatig achtergrondartikelen.

 


MM-04094