Een mooi geluid uit uw stal

Net als ieder varkensbedrijf heeft u te maken met bedrijfseigen ziekteverwekkers en risicovolle periodes. Voor de beste bescherming tegen onder andere mycoplasma, circo en PRRS kiest u voor een vaccinatieschema dat aansluit op uw bedrijfssituatie. Dus geen standaarddeuntje, maar een melodie die precies de juiste toon, de juiste noot en de juiste timing heeft die bij uw bedrijf past.

Op deze pagina's vindt u tips en tricks om samen met uw dierenarts het optimale vaccinatieschema voor uw bedrijf op te stellen. Zodat het gehoest in uw stallen verstomt tot het geluid dat u het liefst hoort: dat van gezonde varkens.

RISICOPROFIEL

PCV2-diagnose: het is en blijft een kunst

Het vaststellen van een PCV2-infectie lijkt soms eenvoudig, maar dat is het zeker niet. PCV2 werkt allerlei infecties in de hand en omgekeerd bevorderen aanwezige co-infecties (zoals PRRS, APP, PIA, Salmonella, MHYO) de verspreiding van het circovirus in het varken. Bovendien zorgt de constante aanwezigheid van het virus ervoor dat een groot deel van de varkensstapel drager is. Voor een goede diagnose op uw bedrijf is het belangrijk om, samen met uw dierenarts, de juiste onderzoekstools in te zetten én de resultaten hiervan correct te interpreteren.

Lees meer over Risicoprofiel


PCV2-diagnose blijft een kunst

Beeld: ©https://vrolijkschilderijnl.nl/

Meer over Circo bescherming

BEDRIJFSMANAGEMENT

'Afdrukplaatjes maken effect reinigen en ontstmetten tastbaar'

"Het nemen van afdrukplaatjes in de stal maakt het effect van een reinigings- en ontsmettings-protocol direct tastbaar voor u als varkenshouder", vertelt DGZ-dierenarts Charlotte Brossé. Binnen het Veepeiler project 'Optimalisatie reinigen en ontsmetten met hygiënogrammen' deed zij samen met collega-dierenartsen en varkenshouders de nodige ervaring op met staalnames in Vlaamse varkensstallen.

Lees meer over Bedrijfsmanagement


afdrukplaatjes varkenstallen - video interview DGZ

VACCINEREN

De kracht van adjuvantia in varkensvaccins

Een varkensvaccin bestaat vaak uit antigenen en een adjuvans. Antigenen zijn verzwakte of gedode virus- of bacteriedeeltjes die het afweersysteem stimuleren om afweerstoffen aan te maken. Deze bieden dus de uiteindelijke bescherming aan uw dieren. Een adjuvans is een hulpstof die 'helpt' bij het presenteren van het antigen aan immuunsysteem. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten adjuvantia, met ieder een eigen specifieke werking die al dan niet aansluit op het type antigen waartegen u uw dieren wilt beschermen.

Lees meer over Vaccineren


de kracht van adjuvantia

Vroege PRRS infectie bij jonge biggen

PRRS komt op veel bedrijven voor en is erg besmettelijk. Eenmaal aanwezig op het bedrijf blijft het virus vaak lang circuleren. De afgelopen twee jaar hield DGZ Vlaanderen in de Biggenmonitor de aanwezigheid van PRRS op Belgische varkensbedrijven bij. Op meer dan driekwart van de 180 deelnemende bedrijven was het PRRS-virus aanwezig. Van de positieve bedrijven werd bij ruim een derde van de biggen het PRRS-virus op een jonge leeftijd van vier weken aangetoond. Alle reden dus om te werken aan een vroege immuniteitsopbouw van uw biggen.

Meer over vroege bescherming

biggen in de kraamstal

Vier stappen naar succesvol vaccineren op maat

  1. Ken de risicofactoren op uw bedrijf
  2. Kies de preventiestrategie die het best bij u en uw bedrijf past
  3. Bepaal met uw dierenarts het meest effectieve vaccinatieschema
  4. Kies vaccins met optimale immuunrespons

Het risicoprofiel verandert in de loop van de tijd. Evalueer uw preventiestrategie daarom regelmatig (bloed- en/of speekselonderzoek) en stel uw aanpak zo nodig bij.

vaccineren is goed timen


MM-04094